Wat is er aan de hand?
Er dreigen zeer grote windturbines te komen naast het groen van Landsmeer, vlakbij woonwijken. Als wij als burgers en gemeente niets doen, gaan deze plannen door. Eenmaal besloten kan het niet meer worden gestopt. Het gevolg: ernstige (geluids)hinder, daling van woningwaarde tot meer dan 20%, horizonvervuiling, schade aan natuur en leefkwaliteit. Alles binnen de wet. Inmiddels hebben meer dan 1.000 Landsmeerders onze petitie getekend.
Motie Landsmeer
Een ruime meerderheid van de gemeenteraad Landsmeer heeft op 28 januari 2021 middels een motie besloten dat zij dit NIET wil: Landsmeer is tegen de komst van windturbines op èn nabij Landsmeers grondgebied. Daarmee heeft de raad uitgesloten dat er windturbines geplaatst zullen worden in Landsmeer. Het zoekgebied voor windenergie op grondgebied van de gemeente Landsmeer zal daarmee niet meer terugkomen in de plannen.
Plannen Amsterdam
De gemeente Landsmeer zal de bezwaren van Landsmeer overbrengen aan Amsterdam. Maar daarmee zijn we er nog NIET. Landsmeer kan er niet zelfstandig voor zorgen dat het complete zoekgebied langs de A10 wordt geschrapt uit de plannen. Daarom is het belangrijk dat wij actie blijven voeren.
De door Amsterdam geplande turbines zijn 150 meter hoog en kunnen alleen op 350-500 meter van woningen staan, anders past het niet. In de Hoeksche waard verhuisden de helft van gezinnen die op 500 meter woonden van windturbines. Het gaat om ernstige (geluids)hinder, daling van woningwaarde tot meer dan 20%, horizonvervuiling, schade aan natuur en leefkwaliteit. Alles binnen de wet, dus bezwaar maken heeft geen zin als de plannen er eenmaal zijn.
Over de Hoeksche Waard:
Maar schone energie is toch belangrijk?
Zeker, maar wij hoeven ons niet te schamen om tegen deze windturbines te zijn. We worden gevraagd wat voor effect het op ons heeft. Amsterdam heeft een onnodig plan om in dichtbevolkt gebied windturbines te gaan plaatsen en vraagt aan bewoners en randgemeenten of er draagvlak is: ja of nee. Dan is het zaak om duidelijk te antwoorden. In de klimaatafspraken (de zogenaamde RES - Regionale Energie Strategie) staat dat een breed bestuurlijk en maatschappelijk draagvlak in de regio noodzakelijk is. Zoals wel vaker gaat dat niet zorgvuldig (onderzocht door de UvA). Ook de vele inwoners aan de andere kant van de A10 Noord zijn de dupe. Met name gezinnen met een taalachterstand hebben daar geen stem. Zie ook dit televisieprogramma: https://www.youtube.com/watch?v=oO2-2Vx_eBk
Doen we wel genoeg dan?
Ja. De gemeente Landsmeer heeft haar verantwoordelijkheid genomen met een energieplan als onderdeel van de regio om te voldoen aan het klimaatakkoord - zonder windturbines. Er staat nergens dat steden klimaatneutraal moeten worden, maar Amsterdam wil dat en probeert op en buiten haar grenzen windturbines te plaatsen.
Reflectiefase Amsterdam
In mei 2021 heeft een verdeelde gemeenteraad de zoekgebieden voor windturbines aangewezen, ondanks hevige protesten van omwonenden en buurgemeenten. In september 2021 is de gemeente Amsterdam gestart met de reflectiefase. De gemeente zegt dat deze fase bedoeld is om samen met belanghebbenden een overzicht te maken van alles wat moet worden meegewogen om in een zoekgebied een goede plek voor windturbines te kunnen kiezen. Na deze fase kunnen initiatiefnemers van windenergieprojecten zich melden bij de gemeente om een plan te ontwikkelingen en starten lokale samenwerkingsverbanden.
Wat kunnen we doen?
1.Teken de petitie op https://windalarm.org/petitie/Geen-Windmolens-in-Landsmeer Wij houden u dan op de hoogte.
2. Help ons met uw talenten en ervaring (juridisch, politiek, media, communicatie, logistiek, etc.). Neem hiervoor contact met ons op.
3. Benader de politieke partijen en raadsleden in Landsmeer, Amsterdam en in de Provincie Noord Holland.
4. Ondersteun ons met een financiële bijdrage voor publicitaire en eventuele juridische kosten.
5. Spreek u publiekelijk uit als vereniging van eigenaren of maatschappelijke organisatie. Teken de petitie en laat ons dit weten.
6. Hang het pamflet op achter uw raam of op strategische punten.
7. Neem deel aan onze informatie- en protestbijeenkomsten.
Wat staat er op de foto?
Op bovenstaande foto is het toekomstbeeld te zien van twee windturbines in de door Amsterdam aangewezen zoekgebieden.
Hoe zit dat met die overlast thuis?
Talloze onderzoeken, onder meer door TNO en RIVM tonen aan dat er ondanks de normen toch ernstige hinder is bij 9% van de bewoners, met slaapproblemen, hoofdpijn, burn-out en verhuizingen tot gevolg. De aard van het geluid (zoeven, zwiepen, brommen) speelt daarbij een grote rol. Normaal is 600 meter de minimale afstand voor windturbines in Noord-Holland, maar de provincie heeft nu een uitzondering gemaakt om meer plaatsingsmogelijkheden te creëren met 350 meter. Alle normen (geluid en afstand) zijn verouderd en stammen uit de tijd dat windmolens nog veel kleiner waren. De techniek heeft zich enorm ontwikkeld, maar de normen zijn niet mee veranderd.
Naast geluid is er sprake van slagschaduw: woningen ervaren continu flikkerend licht doordat zonlicht door de wieken schijnt. Daarnaast zullen de molens vanwege hun lengte dominant zichtbaar zijn in de lucht. Ook ’s nachts vanwege knipperende verlichting. Dit zal in het hele dorp zichtbaar zijn.